Uwielbiam te ciasto , tak szybko się je robi :)
Składniki :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)
- Cynamon ilość według uznania
- 3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)
Wykonanie :
- Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać.
- Podzielić na 3 części.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
- Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć cynamonem.
- Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek).
- Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.
- Smacznego :)
Pyszna, uwielbiam szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę szarlotkę.
OdpowiedzUsuńDawno jej nie robiłam , ale tak to jest jak się jest wciaż na diecie:)
OdpowiedzUsuńPyszna! Wychodzi za każym razem i jest po prostu pyszna :) Polecam!
OdpowiedzUsuń