wtorek, 14 sierpnia 2012

Karkówka duszona z szybkowaru

To nasz dzisiejszy rozpływający się w ustach obiad .
Przyrządzenie go jest bardzo proste.

Składniki:

  • karkówka ( u mnie 1,50 kg)
  • cebula  ok 5 szt
  • przyprawy : sól morska ,  suszona natka pietruszki , tymianek , kminek ,imbir, pieprz cayenne , kolendra mielona
Wykonanie :
  1. Karkówkę pokroić w grube plastry czyli jak na kotlety
  2. Każdy kotlet natrzeć przyprawami
  3. Włożyć do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki na min 12 godz
  4. Po upływie tego czasu karkówkę przełożyć do szybkowaru
  5. Cebulę pokroić w plastry i dołożyć do karkówki 
  6. Zalać małą ilością wody ( u mnie był 1 cm)
  7. Wstawić , od momentu syczenia na 30 min
  8. Po upływie czasu gaz wyłączyć , odczekać aż będzie można otworzyć szybkowar i można zajadać się ze smakiem :) Rozpuszcza się ustach :) Pychotka :)




6 komentarzy:

  1. nie rozumiem punktu 7 ! wstawić co wstawić gdzie .... od momentu syczenia ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstawić do szybkowaru? ??I czekać aż zapiszczy .

      Usuń
    2. Aśka, czego nie rozumiesz? Chyba nie powinnaś obsługiwać szybkowara, dla własnego bezpieczeństwa. Od momentu, gdy szybkowar zacznie puszczać parę w sposób ciągły. Rozumiesz?

      Usuń
  2. Co oznacza cm. wody ? Ponad mięso ? Czy tylko cm. wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że przez rok opanowałaś/eś zasadę działania szybkowaru....czytanie instrukcji szybkowaru nie boli...😉😉

      Usuń
  3. Cm wody czyli wlewany wodę do wypełnionego składnikami szybkowaru na wysokość 1 cm..

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń