poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pulpety z kaszo-ryżu

Wczoraj ugotowałam kaszę i ryż  na obiad . Połowa tego została. No to dziś wymodziłam :
Pulpety z kaszo-ryżu :)

Składniki:

  • 150 g ryżu basmati 
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
Wykonanie:

  1. Ryż i kaszę ugotować .
  2. Wymieszać kaszę z ryżem.
  3.  Dodać pieprz wg smaku. Wymieszać.
  4. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać  za pomocą robota lub blendera.
  5. Rozgrzać patelnię.
  6. Wlać olej i rozprowadzić  go za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
  7. Formować okrągłe nieduże pulpety i smażyć na obydwu stronach przez chwilkę :)
  8. Idealne jako dodatek do gulaszu lub warzywnego dania z sosem :)
  9. Pycha. Smacznego życzę :)



1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń