środa, 15 sierpnia 2012

Marchewkowe ciasto bez tłuszczu ( dietetyczne)



Przepis na te pyszne ciasto jest bardzo prosty :

Z 6 jajek oddzielić żołtka od białek.
Następnie: Do robota kuchennego wlać te


  • 6 żołtek i  utrzeć z 200 g ciemnego cukru trzcinowego,
  • dodać 400g startej grubo marchwi,
  • 100g mielonych migdałow,
  • 100 g mielonych orzechow,
  • 100g mąki kasztanowej lub kukurydzianej,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździkow,
  •  1 łyżeczkę kardamonu,
  •  szczypta soli,
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę kurkumy.
  • 6 ubite  na sztywno białek.


Całość wymieszać ( używam opcji z nożami a nie mieszadłem) , wlać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.

Wychodzą mi 2 foremki chlebowe tego pysznego i lekkiego oraz niskokalorycznego ciasta

35 minut w elektrycznym piekarniku na obiegu
Lub 1 godz w gazowym piekarniku

Smacznego.





Potrawy rozgrzewające

4 komentarze:

  1. Już gdzieś widziałam, to znak, żeby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czemu dietetyczne? to, że nie ma w nim margaryny czy masła nie znaczy wcale, że ciasto jest dietetyczne. orzechy i migdały też mają tłuszcz, tyle tylko że zdrowszy.
    cukru nie pożałowałaś, jajek też nie, kaloryczność więc praktycznie taka sama jak w standardowym cieście, więc pytam raz jeszcze - czemu dietetyczne?
    ale ciasto na pewno bardzo smaczne i prezentuje się naprawdę ładnie : )
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dietetyczne , bo nie dodałam oleju czyli ok 1500-1800 kalorii.
    Orzechy i migdały zawsze dodawałam do ciasta marchewkowego :)
    Jajek dodaje się zawsze ok 4-6 , cukier też normalna ilość ( ale za trzcinowy)

    Także ciasto jest odchudzone o 1500-1800 kalorii a to uważam jest dużo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Agatą. Ciasto jest może odchudzone, ale z taką ilością cukru (powiedzmy, że dość standardową jak na zwykłe ciasta) nie można go nazwać dietetycznym. Tym bardziej, że to głównie węglowodany proste, a więc cukier, są odpowiedzialne za tycie, w dużo większym stopniu niż tłuszcz. Nie mniej jednak ciasto wygląda na przepyszne i na pewno takie jest. Wypróbuje kiedyś :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń