czwartek, 16 sierpnia 2012

Kisiel domowy


Moja  mama zawsze robiła domowy kisiel, zawsze był pyszny .
Na szczęście okazało się , ze jest też łatwy w wykonaniu.

Potrzebujemy
  • 4 szklanki wody
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml soku np malina łowicz                                              
  • ew.cukier jeżeli sok nie jest odpowiednio słodki
  • opcjonalnie : cynamon
Wykonanie :
Zagotować 3,5 szklanki wody
Do 0.5 szklanki zimnej  wody dodać sok , mąkę oraz cynamon.
Odstawić wrzątek z gazu , powoli wlewać miksturę cały czas mieszając.
Postawić na gaz i doprowadzić do wrzenia,  pogotować 1-2 min.

Jeżeli kisiel jest za rzadki można znowu dodać wodę z mąką.
Sok tez należy dodawać na wyczucie , tzn wszystko zależy od smaku jaki lubimy.

Można podawać z owocami.
Smacznego życzę :)



Domowy WyróbW malinowym rajuSmaki naszego dzieciństwa

3 komentarze:

  1. Super ! Zawsze się zastanawiałam, jak się go robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mam potrzebne składniki w domku, więc zrobię sobie taki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń