Szybkowar - niecodzienne gotowanie czyli jak zrobić obiad na kilka dni i jeść go ze smakiem
poniedziałek, 6 lutego 2012
Strogonow cielęcy/wołowy
Składniki:
- mała łyżka oleju
- 2 średnie cebule
- 250 gram pieczarek pokrojonych w plastry
- 300 gram cielęciny pokrojonej w kostkę lub wołowiny ale także może być wątróbka cielęca
- 25 ml brandy
- 1-3 łyżek musztardy
- 150 gram kwaśnej śmietany
- 150 gram greckiego jogurtu ( gęsty)
- garść świeżego szpinaku lub kopiasta łyżka mrożonego szpinaku
-kurkuma
-kminek mielony
-pieprz
-sól morska
-dobra vegeta
-kolendra
Wykonanie:
Na 0,5 litra wrzątku wrzuć szczyptę kurkumy i mielonego kminku.
Dodaj cielęcinę , pieprz w ziarenkach i łyżeczkę dobrej vegety,
Gotuj 30 min w szybkowarze lub 1,5 godz w normalnym garnku
Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż cebule aż do złocistego koloru - ok 6 minut .
Dodaj pieczarki i smaż tak długo aż woda wyparuje mieszając od czasu do czasu.
Dodaj cielęcinę i smaż przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Mieszając dodaj brandy , musztardę ( zacznij od 1 łyżki i spróbuj) , śmietanę i jogurt.
Gotuj dalej ale uważaj aby tego nie zagotować ! Dodaj szpinak. Zamieszaj , trzymaj na gazie jeszcze parę minut i gotowe.
Podawać można z purre lub ryżem .Ja zjadłam z kopytkami :)
Pycha :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :