niedziela, 12 lutego 2012

Pieczone risotto z rybą


Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy  z oliwek lub olej
- 1 cebula ( drobno pokrojona)
- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane)
- 350  gram ryżu nieugotowanego
- 1.3 litra bulionu rybno-warzywnego
- 400 gram filetów z ryby np Dorsz
-250 gram mrożonego groszku
- garść zieleniny
- pieprz - dość dużo
- imbir - szczypta
-kolendra mielona ok pół łyżeczki

Wykonanie:

 Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni
Na rozgrzaną  patelnię wlej oliwę i dodaj cebule.
Jak juz sie zarumieni , dodaj czosnek i ryz oraz przyprawy
Smaż ok 2-3 minut.

W naczyniu szklanym żaroodpornym przygotuj wywar rybno- warzywny . Ja na 1.3 litra dałam 2 kostki rybne i 1 warzywną.
 Dodaj to tego wywaru podsmażony ryż.
Wymieszaj,
Przykryj szklaną żaroodporną pokrywą i wstaw do piekarnika na ok 25-30 minut aż ryż wciągnie cały płyn

Po tym czasie  wyjmij naczynie z piekarnika , dodaj groszek i rybę. Wymieszaj.

Piecz ok 10 minut

Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu posypanie zieleniną
Wychodzi ok 10-12 porcji !

Potrawa jest bardzo smaczna i delikatna w smaku.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń