piątek, 3 lutego 2012

Kartoflanka na cielęcinie/wołowinie


Uwielbiam tą zupę. Zwłaszcza jak jest zimno na dworze. Wspaniale ogrzewa organizm i syci. Dziś cała moja wielopokoleniowa rodzina zajadała się nią ze smakiem.

Potrzebujemy
- wrzątek ok 2,5 litra
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminku
- 60 dag cielęciny lub wołowiny najlepiej z kością

Gotować 30 min w szybkowarze lub 1,5 godziny w garnku.

Następnie dodać  pokrojone :
- 6 marchewek
- 8-10 szt ziemniaków ( ok 1 kg)
- małą pietruszkę
- plaster selera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kolendry
- łyżkę płatków owsianych
- pół łyżeczki  pieprzu cayeene
- łyżeczkę dobrej vegety
- pół łyżeczki  soli morskiej

Gotować do miękkości. Nawet lekko rozgotować .
Dodać:
-łyżeczkę soku z cytryny
-szczyptę kurkumy
-szczyptę kminku
-pieprz czarny tak dużo aż zupa będzie ostra tak jak lubisz

Życzę aby wam smakowało tak samo jak nam  :)

Przepisy z przyprawami czerpię z tych książek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń