wtorek, 1 listopada 2011

Chleb z kurkumą - 1 kromka ma 10 gram :)


Upiekłam chleb , "trochę" przesypało mi się kurkumy i tak wyszedł chleb z kurkumą 
Zaletą tego  chleba oprócz smaku jest taka  ,że fajnie się kroi i jedna kromka na np 10 gram , co dla osób odchudzających się lub dbających o linię jest bardzo ważne.

Do miski wlałam
300 gram zakwasu  ( podaję w gramach , bo mierzę to na wadze kuchennej)
600 gram mąki białej chlebowej
80 gram mąki z ciecierzycy
1,5 łyżeczki kurkumy , czasem trzeba dodać więcej zależy jaką masz kurkumę , ale ciasto powinno mieć kolor lekko pomarańczowy
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki kminku mielonego
180 ml wody w temp pokojowej

wszystko bardzo dokładnie potraktowałam mikserem , miksowałam chyba z 5 minut. Ciasto było zwięzłe.

Przykryłam do ściereczka i odstawiałam na 20 minut (I wyrośniecie) 
po 20 minutach przemieszałam/odgazowałam ciasto łyżką ale można ręką
i przez 6 godzin , co 1 godzinę mieszałam/odgazowywałam  ciasto łyżką 
Ciasto za każdym razem rosło coraz większe

Po tych 6 godz włożyłam ciasto do 3 foremek silikonowych na chleb
odczekałam aż urośnie czyli kolejna godzina
i piekłam w 200 stopniach przez 30 minut ( ale zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe , bo każdy piekarnik inaczej piecze)

Chleb studzę na kratce , przykryty ściereczką
Trzymam je zawinięte w ściereczki w piekarniku , przez cały czas są świeże

Smacznego

ps przypominam przepis na zakwas 

Zakwas chlebowy z mąki żytniej 100%-- Prosty przepis


Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno  zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz  zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
i zakwas już jest gotowy .

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij  zakwas z lodówki,
 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm  (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu). 

a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować 


b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty

 Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.


Zakwas musi choc trochę bąbelkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń