Upiekłam chleb , "trochę" przesypało mi się kurkumy i tak wyszedł chleb z kurkumą
Zaletą tego chleba oprócz smaku jest taka ,że fajnie się kroi i jedna kromka na np 10 gram , co dla osób odchudzających się lub dbających o linię jest bardzo ważne.
Do miski wlałam
300 gram zakwasu ( podaję w gramach , bo mierzę to na wadze kuchennej)
600 gram mąki białej chlebowej
80 gram mąki z ciecierzycy
1,5 łyżeczki kurkumy , czasem trzeba dodać więcej zależy jaką masz kurkumę , ale ciasto powinno mieć kolor lekko pomarańczowy
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki kminku mielonego
180 ml wody w temp pokojowej
wszystko bardzo dokładnie potraktowałam mikserem , miksowałam chyba z 5 minut. Ciasto było zwięzłe.
Przykryłam do ściereczka i odstawiałam na 20 minut (I wyrośniecie)
po 20 minutach przemieszałam/odgazowałam ciasto łyżką ale można ręką
i przez 6 godzin , co 1 godzinę mieszałam/odgazowywałam ciasto łyżką
Ciasto za każdym razem rosło coraz większe
Po tych 6 godz włożyłam ciasto do 3 foremek silikonowych na chleb
odczekałam aż urośnie czyli kolejna godzina
i piekłam w 200 stopniach przez 30 minut ( ale zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe , bo każdy piekarnik inaczej piecze)
Chleb studzę na kratce , przykryty ściereczką
Trzymam je zawinięte w ściereczki w piekarniku , przez cały czas są świeże
Smacznego
ps przypominam przepis na zakwas
Zakwas chlebowy z mąki żytniej 100%-- Prosty przepis
Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz zamieszać
i zakwas już jest gotowy .
Do wypieku chleba będziesz potrzebować max 350 gram kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij zakwas z lodówki,
Zostaw go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu).
a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować
b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować
b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty
Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.
Zakwas musi choc trochę bąbelkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :