Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz zamieszać
i zakwas już jest gotowy .
Do wypieku chleba będziesz potrzebować max 350 gram kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij zakwas z lodówki,
Zostaw go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu).
a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować
b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować
b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty
Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.
Zakwas musi choc trochę bąbelkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :