piątek, 7 października 2011

Pierwszy prosty chleb na zakwasie


350 g zakwasu (przepis jest w poprzednim poście czyli TU )
550 gram mąki białej chlebowej ( w PL to jest chyba typ 750)
1, 5 łyżeczki soli morskiej
Około 150 ml wody w temp pokojowej
2 łyżeczki kminku


Składniki wymieszałam w misce. Nalezy powoli dodawać wody , ciasto ma się dobrze wyrabiać
Dobrze jest wyrabiać ciasto nawet 5 minut
Ciasto jest dość klejące ale i tak powinno wyjść w miarę gładkie i elastyczne.
Ew. Dodać mąki ub wody
 Przykryć ciasto i dac mu opocząć 20 minut ( to jest tzw pierwsze wyrastanie)
Następnie ciasto , które już jest  fajniejsze w dotyku , znowu nalezy wyrabiać nawet i 5 minut
 Nalezy wtedy przełożyć je do foremek , przykryc folia przezroczystą i włozyć na noc np do piekarnika.
Rano , ciasto podwaja swoją objętość.

Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika , chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem , wtedy skórka jest bardziej chrupiąca 
Piekarnik nagrzać do temp  230C. Piec 10-15 minut, nastepnie obnizyć
temperaturę do 200C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia
skórki.

Chleb nalezy schładzać na kratce, dobrze jest go przykryć sciereczką

Zawinięty w ściereczkę chleb przechowuję w piekarniku (kilka dni)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń