350 g zakwasu (przepis jest w poprzednim poście czyli TU )
550 gram mąki białej chlebowej ( w PL to jest chyba typ 750)
1, 5 łyżeczki soli morskiej
Około 150 ml wody w temp pokojowej
2 łyżeczki kminku
Składniki wymieszałam w misce. Nalezy powoli dodawać wody , ciasto ma się dobrze wyrabiać
Dobrze jest wyrabiać ciasto nawet 5 minut
Ciasto jest dość klejące ale i tak powinno wyjść w miarę gładkie i elastyczne.
Ew. Dodać mąki ub wody
Przykryć ciasto i dac mu opocząć 20 minut ( to jest tzw pierwsze wyrastanie)
Następnie ciasto , które już jest fajniejsze w dotyku , znowu nalezy wyrabiać nawet i 5 minut
Nalezy wtedy przełożyć je do foremek , przykryc folia przezroczystą i włozyć na noc np do piekarnika.
Rano , ciasto podwaja swoją objętość.
Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika , chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem , wtedy skórka jest bardziej chrupiąca
Piekarnik nagrzać do temp 230⁰C. Piec 10-15 minut, nastepnie obnizyć
temperaturę do 200⁰C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia
skórki.
Chleb nalezy schładzać na kratce, dobrze jest go przykryć sciereczką
Zawinięty w ściereczkę chleb przechowuję w piekarniku (kilka dni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :