Składniki
- 1 duża szczypta szafranu
- Olej w sprayu
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 4 pomidory z grubsza posiekane
- 1 papryka czerwona i 1 pomarańczowa , posiekane
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka tymianku
- 350 g suchego ryż paella (używałam ryżu basmati)
- 900 ml gorącej rybnego buliony
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100g groszeku , świeżego lub mrożonego
- 450g ugotowanych, schłodzone owoców morza, np. krewetki, małże i kalmary, wypłukane i osuszone
- Garść świeżych natki pietruszka , drobno posiekanej,
- 1 cytryna, pokroić na 4
Wykonanie :
- Moczyć szafran w 150 ml wrzątku przez 10 minut
- Do dużej głębokiej patelni spryskanej frylight na średnim ogniu dodać cebulę i smażyc przez 5 minut, aż będzie miękkia.
- Dodać czosnek i pomidory i smażyć przez kolejne 5 minut .
- Dodać czerwoną i pomarańczą paprykę , wędzoną papryką i tymianek, a następnie dodać ryż i gotować przez 2 minuty, wymieszać ryż warzywami .
- Dodaj szafran z płynem , połowę bulionu i doprawić.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 minut.
- Dolewać bulion ,którego może troche zostać
- Przykryć i gotować delikatnie przez 5-10 minut.
- Wymieszać z groszkiem i owocami morza.
- W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu.
- Gotować delikatnie przez 5 minut, aż owoce morza będą gorące i ryż miękki.
- Posypać natką pietruszki i podawć z kawałami cytryny
Przepis pochodzi z magazynu Slimming World
EE Syns free
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :