poniedziałek, 10 czerwca 2013

Perfekcyjna paella

Pyszne , dietetyczne i porcja jest na więcej niż 4 osoby .....

Składniki

  • 1 duża szczypta  szafranu
  • Olej w sprayu
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 pomidory z grubsza posiekane
  • 1 papryka czerwona i 1 pomarańczowa , posiekane
  • 1/2 łyżki wędzonej  papryki 
  • 1 łyżka tymianku
  • 350 g suchego ryż paella (używałam ryżu basmati)
  • 900 ml gorącej rybnego buliony
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100g groszeku , świeżego lub mrożonego
  • 450g ugotowanych, schłodzone owoców morza, np. krewetki, małże i kalmary, wypłukane i osuszone
  • Garść świeżych natki pietruszka , drobno posiekanej, 
  • 1 cytryna, pokroić na 4 

Wykonanie :

  1. Moczyć szafran w 150 ml  wrzątku  przez 10 minut
  2. Do  dużej głębokiej patelni spryskanej frylight na średnim ogniu  dodać cebulę i smażyc  przez 5 minut, aż będzie  miękkia.
  3.  Dodać czosnek i pomidory i smażyć przez kolejne  5 minut .
  4. Dodać  czerwoną i pomarańczą  paprykę , wędzoną papryką i tymianek, a następnie dodać ryż i gotować przez 2 minuty,  wymieszać  ryż warzywami .
  5. Dodaj szafran z płynem , połowę bulionu i doprawić.
  6. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 minut.
  7. Dolewać bulion ,którego może troche zostać 
  8. Przykryć i gotować delikatnie przez 5-10 minut.
  9. Wymieszać z groszkiem i owocami  morza.
  10. W razie potrzeby dodać trochę więcej  bulionu.
  11. Gotować delikatnie przez 5 minut, aż owoce morza będą  gorące i ryż miękki.
  12. Posypać natką pietruszki i  podawć z kawałami cytryny


Przepis pochodzi z magazynu Slimming World

EE Syns free



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń