niedziela, 11 listopada 2012

Buchta drożdżowa z serem



Wczoraj bloggerka z conaobiad zainspirowała mnie do zrobienia buchty. Nigdy wcześniej tego nie jadłam. Ciasto wyszło bardzo puszyste i zajadaliśmy się nim na późną pyszną ciepła kolację i na niedzielne śniadanie. Uczyłam do tej buchty dużo  miękkiego sera typu Philadelphia.

Składniki ( w temp pokojowej)
  • 500 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 2  jajka
  • 3 płaskie łyżki  cukru
  • 70 g masła 
  • 300 ml  mleka
  • łyżeczka imbiru 
  • 240 g  miękkiego sera  typu Philadelphia

Wykonanie :
  1. Rozpuścić masło , ochłodzić je 
  2. W misce mąkę zmieszać z drożdżami i imbirem
  3. Jajka rozbełtać
  4. Do jajek dodać mleko i cukier , wymieszać i dodać do mąki 
  5. Wlać ochłodzone już masło
  6. Ciasto dobrze wyrobić za pomocą dłoni
  7. Miskę przykryć ściereczką albo przezroczystą folią  i wstawić w ciepłe miejsce np na lodówkę albo do piekarnika z włączoną żarówką  do czasu ( ok 1,50 h) aż ciasto podwoi swoja objętość
  8. Po tym czasie:
  9. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia , boki wysmarować masłem
  10. Połowę wyrośniętego  ciasta położyć na tortownicę 
  11. Na ciasto położyć ser ( zostawić ok 1 cm wolnego od brzegu)
  12. Na ser położyć drugą warstwę ciasta 
  13. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min
  14. Po  ok 30 min Włączyć piekarnik na 180 stopni
  15. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25 min (elektryczny piekarnik w gazowym  może być do 10 min dłużej )
  16. Studzić na kratce 
  17. Pyszne na ciepło i  na zimno 
  18. Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Zapraszam do zabawy w Libster blog, jeśli tylko masz ochotę.
    http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/1011-pytan-do.html

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń