Wczoraj bloggerka z conaobiad zainspirowała mnie do zrobienia buchty. Nigdy wcześniej tego nie jadłam. Ciasto wyszło bardzo puszyste i zajadaliśmy się nim na późną pyszną ciepła kolację i na niedzielne śniadanie. Uczyłam do tej buchty dużo miękkiego sera typu Philadelphia.
Składniki ( w temp pokojowej)
- 500 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżki cukru
- 70 g masła
- 300 ml mleka
- łyżeczka imbiru
- 240 g miękkiego sera typu Philadelphia
Wykonanie :
- Rozpuścić masło , ochłodzić je
- W misce mąkę zmieszać z drożdżami i imbirem
- Jajka rozbełtać
- Do jajek dodać mleko i cukier , wymieszać i dodać do mąki
- Wlać ochłodzone już masło
- Ciasto dobrze wyrobić za pomocą dłoni
- Miskę przykryć ściereczką albo przezroczystą folią i wstawić w ciepłe miejsce np na lodówkę albo do piekarnika z włączoną żarówką do czasu ( ok 1,50 h) aż ciasto podwoi swoja objętość
- Po tym czasie:
- Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia , boki wysmarować masłem
- Połowę wyrośniętego ciasta położyć na tortownicę
- Na ciasto położyć ser ( zostawić ok 1 cm wolnego od brzegu)
- Na ser położyć drugą warstwę ciasta
- Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min
- Po ok 30 min Włączyć piekarnik na 180 stopni
- Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25 min (elektryczny piekarnik w gazowym może być do 10 min dłużej )
- Studzić na kratce
- Pyszne na ciepło i na zimno
- Smacznego :)
Zapraszam do zabawy w Libster blog, jeśli tylko masz ochotę.
OdpowiedzUsuńhttp://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/1011-pytan-do.html