niedziela, 19 sierpnia 2012

Jabłecznik prosty ale za to bardzo smaczny



Składniki
  • 4 średnie jajka
  • 200 gram cukru
  • 150 gram roztopionego masła
  • Imbir 1  płaska łyżeczka
  • Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Mąka  tortowa  200 gram
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 8 szt.
Wykonanie:

1.Wlać do  robota kuchennego
i   dobrze ubić 4 średnie jajka z  200 gramami  cukru .
2.Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  150 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
3.Kolejno dodać 200 gram mąki tortowej wymieszanej z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
4.Ciasto wlać do foremki silikonowej ( wychodzą mi 4 chlebowe) , położyć na to 8 drobno pokrojonych w plasterki jabłek.

5.Posypać grubo cynamonem
Piec w temp 180 stopni przez około 35 min do tzw  suchego patyczka , takze czas pieczenia może być różny .


Smacznego





Słodkie jabłuszka

4 komentarze:

  1. Faktycznie prosty przepis. :) Coś dla mnie. Wygląda świetnie, a nie wymaga nie wiadomo jak wielkich umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste przepisy są najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W prostocie siła! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń