Do tego cannelloni można użyć makaronu cannelloni ale też makaronu lazania.
- 75 g masła + dodatkowo do natłuszczenia
- 1 por cienko pokrojony
- 125 g cienkiej szynki drobno pokrojonej
- 150 g karczochów - marynowanych , grubo pokrojonych
- 500 g sera ricotta
- duża garść rokiety siewnej lub innej sałaty
- 25 g startego parmezanu
- 8-10 płatów lazanii lub 28 szt makaronu cannelloni
- 40 g mąki
- 450 ml mleka
- dużo przypraw : tymianek, kurkuma , kminek mielony, pieprz cayenne , imbir ,
1.
Podgrzej 25 g masła w dużym rondlu. Dodaj por i podduś ma małym ogniu przez 5 min aż por będzie miękki. Odłóż por na talerz na 5 min aby wystygł.
2.
Natłuść duże naczynie żaroodporne ( 26x19x7cm). W dużej misce wymieszaj ostudzony por , szynkę , karczocha , ser ricotta , sałatę , połowę parmezanu oraz przyprawy.
3.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Nałóż miksturę na płaty lazanii lub
włóż ją do makaronu cannelloni ( dłońmi wychodzi najlepiej :). Ułóż makaron w naczyniu
4.
Delikatnie rozpuść pozostałe masło w rondelku. Wsyp delikatnie mąkę i mieszkaj. Gotuj 1 min.
Zdejmij z ognia , dodaj mleko i mieszaj cały czas aby powstał gładki sos.
Postaw rondel na ogniu aż mikstura zgęstnieje. Mieszaj. To trochę trwa .Powinno trochę bulgotać .
Dodaj przyprawy.
Polej sosem zawinięty makaron.
Posyp parmezanem
5.
Piecz 25-30 minut aż ser będzie w złotym kolorze i makaron będzie miękki.
Na następny dzień można odgrzać to na patelni bez tłuszczu ale z mała ilością wody.
Smacznego.
Uwielbiam makarany, więc ta potrawa jak najbardziej przypadła mi do gustu ;) Będę musiała sama wyprobować :D
OdpowiedzUsuńPolecam , bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń