sobota, 18 sierpnia 2012

Makaron cannelloni z szynką i karczochem


Do tego cannelloni można użyć makaronu cannelloni ale też makaronu lazania.
  • 75 g masła + dodatkowo do natłuszczenia
  • 1 por  cienko pokrojony
  • 125 g cienkiej szynki  drobno pokrojonej
  • 150 g karczochów - marynowanych ,  grubo pokrojonych 
  • 500 g sera ricotta 
  • duża garść rokiety siewnej lub innej sałaty
  • 25 g startego parmezanu
  • 8-10 płatów lazanii lub 28 szt makaronu cannelloni
  • 40 g mąki
  • 450 ml mleka
  • dużo przypraw : tymianek, kurkuma , kminek mielony, pieprz cayenne , imbir , 



1.
Podgrzej 25 g masła w dużym rondlu. Dodaj por  i podduś ma małym ogniu  przez 5 min aż por będzie miękki. Odłóż por na talerz na 5 min aby wystygł.

2.
Natłuść duże naczynie żaroodporne ( 26x19x7cm). W dużej misce wymieszaj ostudzony por , szynkę , karczocha , ser ricotta , sałatę , połowę parmezanu oraz przyprawy.

3. 
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. 
Nałóż miksturę na płaty lazanii lub
włóż ją do makaronu cannelloni  ( dłońmi wychodzi najlepiej :). Ułóż makaron w naczyniu 
4.
Delikatnie rozpuść pozostałe masło w rondelku. Wsyp delikatnie mąkę i mieszkaj. Gotuj 1 min.
Zdejmij z ognia , dodaj mleko i mieszaj cały czas aby powstał gładki sos.
Postaw rondel na ogniu  aż mikstura zgęstnieje. Mieszaj.  To trochę trwa .Powinno trochę bulgotać .
Dodaj przyprawy.
Polej sosem zawinięty makaron.
Posyp parmezanem

5.
Piecz 25-30 minut aż ser będzie w złotym kolorze i makaron będzie miękki.
Na następny dzień można odgrzać to na patelni bez tłuszczu ale z mała ilością wody. 
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam makarany, więc ta potrawa jak najbardziej przypadła mi do gustu ;) Będę musiała sama wyprobować :D

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń