Zrobiłam je pierwszy raz. Nie wiedziałam że są takie łatwe w przyrządzeniu i takie pyszne.
Potrzebujemy takie o to składniki:
- 250 gr ryżu
- 250 gr mięsa mielonego ( użyłam indyczego)
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- 1 cebulę
- 1 por
- garść natki pietruszki
- pół kapusty ( ja użyłam pekińskiej)
- przyprawy - sól , kurkuma , tymianek ,kminek, imbir , pieprz cayenne , kolendra mielona
- 2 jajka
- bułkę tartą
- mąkę kukurydzianą lub pszenną
- łyżkę oleju
Do sosu
- 1 litr wrzątku
- 2 kostki rosołowe
- 5 łyżek pasty pomidorowej
- ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- przyprawy kurkuma , tymianek ,kminek, imbir , pieprz cayenne , kolendra mielona
- 2 łyżki mąki i pól szklanki zimnej wody
Wykonanie :
- Ryż ugotować.
- Zetrzeć na tarce marchew i pietruszkę
- Pokroić bardzo drobno kapustę i cebulę oraz por i natkę pietruszki.
- W dużej misce wymieszać powyższe składniki
- Dodawać po kolei mięso , przyprawy , jajka i bułkę tartą .Dobrze wymieszać rękoma.
- Następnie uformować małe gołąbki ( mi wyszło 14 szt)
- Obtoczyć w bułce
- Włączyć piekarnik na 180 stopni
- Podsmażyć delikatnie na patelni z małą ilością tłuszczu ( ok 5 minut)
- Zrobić sos tzn połączyć : wrzątek+ kostki rosołowe+ pasta pomidorową+ czosnek i przyprawy i dolewać do tego bardzo wolno mąkę rozrobioną w zimnej wodzie
- Podsmażone gołąbki ułożyć na blasze i zalać sosem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min.
- Podawać ciepłe ale zimne też są przepyszne.
- Smacznego :)
Ale pychota!:)
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam... z pekinka jeszcze nie robilam .. swietna alternatywa
OdpowiedzUsuńpozdrawim