Do 1 litra lub do 2 litrów wrzątku ( z 2 litrów owsianka wychodzi dość rzadka owsianka , z 1 litra wody wychodzi gęsta)
wsypuję szczyptę kurkumy (ok. 1/4 łyżeczki),
4 łyżki kaszki kukurydzianej lub jaglanej, 1/3 łyżeczki masła,
wsypuję szczyptę kurkumy (ok. 1/4 łyżeczki),
4 łyżki kaszki kukurydzianej lub jaglanej, 1/3 łyżeczki masła,
szczyptę cynamonu (więcej niż kurkumy, 1/3 łyżeczki),
8 łyżek płatków owsianych, szczyptę kardamonu, szczyptę imbiru,
pełną łyżeczkę soli morskiej ew.zwykłej
Gotuję 35–40 minut, po czym dokładnie miksuję , powinna być leciutko słona.
Gotuję dalej, ale przykręć nieco gaz tzn prąd
Następnie dodaję cytrynę – zaczynam od 1 łyżeczki soku, dodaję , próbuję – musi być
leciutko wyczuwalny posmak kwaśnego,
Następnie dodaję :
odrobinkę kurkumy,
1 płaską łyżkę miodu,
szczypta cynamonu i imbiru do smaku.
Gotuje jeszcze 5–10 minut.
Mieszam i wlewam do wyparzonych słoiczków, dokładnie je zakręcając.
Taka owsianka jest na 2-3 dni .
Zdjęcie pochodzi z mojego blogu www.gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl
Czerpakiem z ksiazki Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :