wtorek, 13 września 2011

Owsianka również dla alergików


Do 1 litra lub do 2 litrów wrzątku  ( z 2 litrów owsianka wychodzi dość rzadka  owsianka , z 1 litra wody wychodzi gęsta)
wsypuję szczyptę kurkumy (ok. 1/4 łyżeczki),
4 łyżki kaszki kukurydzianej lub jaglanej, 1/3 łyżeczki masła,
szczyptę cynamonu (więcej niż kurkumy, 1/3 łyżeczki),
8 łyżek płatków owsianych, szczyptę kardamonu, szczyptę imbiru,
pełną łyżeczkę soli morskiej ew.zwykłej
Gotuję  35–40 minut, po czym dokładnie miksuję , powinna być leciutko słona.
Gotuję  dalej, ale przykręć nieco gaz tzn prąd
Następnie dodaję cytrynę – zaczynam od 1 łyżeczki soku, dodaję , próbuję – musi być
leciutko wyczuwalny posmak kwaśnego,
Następnie dodaję :
odrobinkę kurkumy,
1 płaską łyżkę miodu,
szczypta cynamonu i imbiru do smaku.
Gotuje  jeszcze 5–10 minut.
Mieszam i wlewam do wyparzonych słoiczków, dokładnie je zakręcając.
Taka owsianka jest na 2-3 dni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń