sobota, 21 września 2013

Rosół rodzinny wg pieciu przemian


Moj ulubiony rosół , który króluje u mnie na stole zwłaszcza jesienią i zimą :)
Gotuję go w szybkowarze , pierwszy etap z reguły ok 1 godz w szybkowarze , długie gotowanie miesa z kością  to jest  zdrowe dla naszych kości i stawów :) Etap drugi z reguły gotuję rano :) Mam dzieki temu pyszny rosół na kilka dni:) Smacznego :)


Zagotuj  6-8 litrów wrzątku, wrzuć
1 łyżeczkę tymianku
3/4 łyżeczki kurkumy,
kość cielęcą, ( w razie braku daję jagnięcinę tzn  Lamb Shoulder Shanks )
1 łyżeczkę kminku całego
1/2 kg wołowiny (np. pręga), ( W UK gotuję z ox tail )
2 średnie skrzydła indycze (mogą być też 3 małe ,bądź 1,5 wielkiego),nie zawsze daję 
7 ziarenek ziela angielskiego,
1 łyżeczkę imbiru,
1 łyżeczkę kolendry całej,
1/2 łyżeczki mieszanki pieprzy kolorowych (całych),
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne,
2 liście laurowe,
1 łyżeczkę soli.
( + ew. szyjki z kurczaka)

Zagotuj i gotuj 1,5 godziny na maleńkim gazie,( lub min 30 min w szybkowarze ) po czym  przecedź !!
Następnie dodaj:

1,5–2 pęczków zielonej pietruszki,
1/2 łyżeczki bazylii,
1 łyżeczkę rozmarynu i trochę lubczyku suszonego
6–8 marchewek,
2–3 pietruszki (korzeń),
5 dużych cebul, 4 duże zęby czosnku
2 liście kapusty włoskiej, bądź pekińskiej,latem dodaj kawałek kalarepy,
1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł),
sól do smaku.

Zagotuj i gotuj 1 godz(  lub min 20 min w szybkowarze)
 po czym wyjmij mięso i ewentualnie  warzywa.

Rosół przelej przez sitko do drugiego garnka i dosmakuj:
szczyptą bazylii,
szczyptą majeranku,
szczyptą kminku mielonego,
pieprzem czarnym.

Uwagi:
Część rosołu wlewam w słoiki i wekuję – w takiej postaci może stać w lodówce
około trzech tygodni.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych (link)

1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń