niedziela, 31 marca 2013

Sernik leniwy delikatny


Zapragnęłam zrobić sernik i udało się bardzo łatwo . Wyszedł mi smaczny , słodki , delikatny w smaku i tzw mokry. Polecam  , smak jest jest niesamowity . ps Spod foremki najlepiej jest wyłożyć papierem a boki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.


Składniki na ciasto :

  • 1 kg półtłustego twarogu  lub twarogu na sernik w kubełku
  • 7 jajek
  • pół  kostki masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki  ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Składniki na polewę :

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody - mi się przelało :(
  • do posypania - dobrze  posiekane orzechy włoskie 

Wykonanie :


  1. Całe jaja ubić dobrze z cukrem
  2. Dodać posiekanmasło  i znowu zmiksować .
  3. Następnie włożyć  pokruszony ser i zmiksować  na jednolitą  gładką masę
  4. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową .
  5. Wylać ciasto ( dość rzadkie mi wyszło)  do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .
  6. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.
  7. Po 1 godz składniki na polewę włożyć do rondla , rozpuścić
  8. Następnie lekko polewę i polej nią  zimny sernik.
  9. Wierzch posypać  posiekanymi orzechami.
  10. Chłodzić w lodówce
  11. Smacznego




4 komentarze:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń