Szybkowar - niecodzienne gotowanie czyli jak zrobić obiad na kilka dni i jeść go ze smakiem
poniedziałek, 12 września 2011
Wieprzowina dziwaczka duszona w buraczkach
Postanowiłam tak gotować aby nie zwariować. Tzn gotować chociaż na 2 dni a może nawet i na 3. Lubię dobrze zjeść ,ale perspektywa spędzenia w kuchni kilku godzin dziennie nie nastraja mnie pokojowo , raczej nastraja mnie bojowo.
Dlatego właśnie dziś zrobiłam obiad na 2 dni pt.
Wieprzowina dziwaczka duszona w buraczkach
Poprzedniego dnia wieczorem należy
5 kotletów z karkówki posypać/natrzeć
1 łyżeczką soli morskiej
1 łyżeczką tymianku
1 łyżeczką kurkumy
pół łyżeczką kminku mielonego
pół łyżeczką imbiru
1 łyżeczką pieprzu
Zapakować mięso do jakiegoś pojemnika i szczelnie zamknąć lub dobrze przykryć folią
Na następny dzień czyli w dzień pierwszego obiadu
Do szybkowara lub garnka wlać łyżkę oliwy z oliwek , troszkę rozgrzać
wkroić 4 średnie już ugotowane buraczki ( ja kupuje ugotowane)
dodać pół łyżeczki kminku
dodać pół łyżeczki pieprzu np cayenne
2 ząbki czosnku wyciśnięte lub drobno pokrojone
2 cebule drobno pokrojone
1 łyżeczka imbiru
dodać mięso
zalać zimną wodą do wysokości max pół centymetra
dodać pół łyżeczki natki pietruszki
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki kurkumy
Zamknąć szybkowar i gotować 30 min od pierwszego syczenia lub 1,50 godz w normalnym garnku pod przykryciem
Mięso jest bardzo miękkie i rozpuszcza się w ustach.
W garnka należy odlać płyn i dodawać do niego bardzo powoli 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej , jednocześnie mieszając. Powstaje wtedy taki super smaczny sos.
Zagotować.
Pycha.
Jeżeli uda wam się nie zjeść wszystkiego , to co zostanie wrzucie jeszcze gorące do słoika ( rant słoika i pokrywka muszą być suche) .Dobrze zakręcić . Słoik odwrócić do góry dnem i gotowe . Mamy obiad na kolejny dzień albo na jakiś inny ( max można 3 tyg trzymać w słoiku o ile dobrze trzyma tzn wieczko nie ugina się pod palcem)
Smacznegoooo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :