Wyszły mi przypadkiem takie pyszne i mega zdrowe placki. Kasza jaglana działa jak gąbka , także bardzo pomaga przy przeziębieniach , kaszlu , katarach etc.
Zrobiłam je na mleku hemp , które polecam każdemu. Można je zrobić na innym roślinnym mleku ew.
na krowim ( ale te polecam na samym końcu , lepiej na wodzie )
Nie należy się sztywno trzymać miar :)
Składniki :
- ok 600 ml domowego mleka hemp
- ok 1 szklanki kaszy jaglanej
- garść owoców suszonych np czarna porzeczka , pokrojone drobno brzoskwinie
- banan
- jajko
- ok 1/4 szklanki mąki np bezglutenowej z sodą
- syrop klonowy ok 2 łyżek
- cynamon , gałka muszkatołowa , imbir
- Olej do smażenia np rzepakowy
Wykonanie :
- Dzień wcześniej namoczyć kaszę jaglaną oraz suszone owoce w mleku hemp . Zostawić w ciepłym miejscu.
- Rano ugotować kaszę w tym mleku .
- Dodać zmasakrowanego widelcem banana. Dobrze wymieszać.
- Ostudzić.
- Dodać przyprawy , jajko , mąkę i syrop klonowy. Spróbować ciasto :)
- Nagrzać patelnię , wlać olej , nagrzać .
- Smażyć małe placuszki , które należy ze smakiem zajadać :)
mniaaaaaaaaaaammmm
Takie placuszki zjadłabym i nie będąc chora :D Robiłam je kilka razy i są naprawdę przepyszne.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :) A do smażania to nie "np" tylko tylko i wyłącznie rzepakowy - jest najlepszy i najzdrowszy! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze smażę na rzepakowym :)
UsuńRobię podobne, tylko bez jajek. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Ja zawsze takie czy inne placki mam na wyjścia poza dom :)
UsuńJa bardzo chętnie. A mleko hemp? Jakie proporcje polecasz? Długo moczyć?
OdpowiedzUsuńMleko hemp robię w proporcjach 1:3 ( hemp do wody). Kaszę jaglaną idealnie jest namaczać 12-24h Bez namaczania też wyjdzie ale taka namoczona jest zdrowsza , lepiej się trawi. Ps. Wszystkie mąki i kasze oraz orzechy powinnyśmy namaczać :)
OdpowiedzUsuń